Nou hoegemaak nou, Mammie?
Gooi nou die skuim af deur ’n sif in ’n bak.
Vat die skuim wat jy afgegooi het en gooi ’n koppie meel in en knie.
Jou deeg moet slap wees, maar nie pap nie.
Sit dit weer in ’n warm plek vir ’n uur en los hom om te rys.
Nou as hy klaar gerys het, gooi jy ses koppies meel in ’n skottel.
Dan ’n halwe teelepel sout, dan twee teelepels suiker.
Maak in die middel van die deeg ’n holte en gooi die suurdeeg in die middel van die deeg.
Nou gooi jy 500 ml louwater in, maar jy gooi dit bietjie vir bietjie in en so knie jy.
Die deeg moet nou elasties wees.
Jy sit hom weer in ’n skoon doek laat hy hitte kry.
As hy klaar gerys het, knie jy hom t’rug.
Ná die t’rugknie moet jy weer wag tot hy rys.
Sit nou die deeg op ’n meelbestrooide oppervlak.
Rol die deeg uit en sny in blokkies.
Laat nou die gesnyde blokkies uitrys en gooi meel bo-oor hulle.
En dan?
Jou vuur moet nou al klaar kole wees.
Die rooster hoog bo die kole.
Braai van kant tot kant.
Dis belangrik dat jy hulle kort-kort omdraai.
Braai hulle vir so ’n halfuur na ’n driekwartier.
En daar het jy dit. Die vrouens in my familie se resep. Generasie tot generasie oorgedra deur sterk vrouens. Die brood wat my grootgemaak het, die brood wat my mens gemaak het, die brood wat ons nou nog by ons huis eet. So ek moet nou maar die knie-ding agter die rug kry, want as ek meisiekjeeners het moet ek hulle die goed leer – al bly ons ook nou in New York of Kaïro.